Att fasader på hus och villor kan förfalla efter ett par år är ett välkänt faktum som många hus och villaägare blir varse om då och då. När fasaden börjar förfalla bör man som ägare fundera på att reparera eller byta fasad för att återställa fasaden. Att återställa eller byta fasad kan man göra själv, man ska dock vara noggrann så att rätt puts används. Puts kommer i olika varianter och det finns ingen universalputs som fungerar på varje sorts underlag. Putsen ska därmed väljas baserat på underlaget. Underlaget bestämmer också det tekniska systemets sammansättning.
Det kan bli förödande resultat ifall fel sorts puts används på underlaget, bland annat kan fasaden börja förfula igen efter en kort period. Använd därför alltid samma material som fanns från början, samt se till så att putsskikten förlorar sin hållfasthet utåt istället för inåt. Detta kan man göra genom att skikten av puts blir svagare desto längre ut de är. Det är denna tekniken som har gett fasader i Sverige så hög putskvalitet.
Olika sorters puts
Det finns ett antal skikt dessa är följande:
Grundning
Består av cement och kalk är har hög bindemedelseffekt. Detta skikt gör vidhäftning möjligt, det utjämnar också den sugning som uppstår mot underlaget.
Grovputs
Består även detta av cement och kalk. Grovputs görs för att ge putsen en acceptabel tjocklek, samt för att jämna ut ojämnheter i underlaget.
Ytputs/färg
Består av vad som kallas för ädelputs tillsammans med färger. Färgerna kan bestå av antingen organiska eller oorganiska medel. Exempel på oorganiska medel är mineraler som kalk eller cement medan organiska medel kan vara latex eller oljefärg.
Förstår man sig på hur dessa skikt ska appliceras kan ett byte av fasad vara hur enkelt som helst. Om man ändå känner sig osäker på putsarbete eller helt enkelt inte vill byta fasaden själv, kan man anlita olika firmor som gör jobbet åt en.