På en utbildning där föreläsaren pratade om olika sorters brandskydd kunde man få förslag på olika sorters brandskydd. Ett av brandskydden föreläsaren pratade om var passivt brandskydd. Ett passivt brandskydd är som namnet avser, ett brandskydd som inte användes direkt för att bekämpa elden, utan ett skydd som bör användas som komplement till det direkta brandskyddet. Typer av passivt brandskydd är bland annat branddörrar, branddukar och dörrstänger. Föreläsaren tog fram en brandduk och visade upp den för klassen. På brandduken stod det klart och tydligt Passivt Brandskydd – Eld&Vatten, namnet och loggan signalerade att brandskyddet var av bra kvalité. Föreläsaren berättade att det var Eld&Vatten som hade fått det ärorika uppdraget att utreda branden på Stureplan tidigare denna vinter.
Att se alla passiva brandskydd fick en att inse hur mycket vi människor är både fascinerade och rädda för elden. Elden var vår första ”upptäckt” och ”uppfinning”, med elden kunde vi äntligen börja laga vår mat. Detta gjorde att vi kunde börja äta mera kött, vilket fick våra hjärnor att växa. Utöver varm mat fungerade elden som både en värmande källa på natten, men också som ett försvar mot alla farliga djur som fanns runt omkring oss. Detta var innan människan och hunden hade blivit bästa vänner, så vi fick försvara oss själva.
När vargarna till slut blev tama, var det inte som det är idag, där våra fyrbenta vänner får sova i någon skön hundbädd, utan de fick sova ute på bar mark. Då människan under flera hundra år har valt ut vilka hundraser som ska få finnas, och skapat nya, så kanske det är bra att vi har gjort det bekvämare för hundarna. Vore nog jobbigt för en liten nakenhund ifall den var tvungen att sova ute större delen av året. Köper man en snygg hundbädd så kan den passa in i resten av designen.